Χτένια αλά Προβενσάλ

Χτένια αλά Προβενσάλ

Ορεκτικά

  • 4

    Αριθμός ατόμων

  • Ακριβό

    Κόστος

  • Δύσκολο

    Δυσκολία

  • Χρόνος προετοιμασίας

  • Χρόνος μαγειρέματος

Συστατικά

  • 2 κουταλιές της σούπας ελαιόλαδο
  • 1 μικρό κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
  • 560 g ντομάτες, ξεφλουδισμένες, χωρίς σπόρους και κομμένες σε κύβους
  • 1 κουταλιά της σούπας λάδι
  • 3 κουταλιές της σούπας ανάλατο βούτυρο
  • 20 χτένια, νωπά ή κατεψυγμένα, στεγνωμένα απαλά
  • 8 σκελίδες σκόρδο, ψιλοκομμένες
  • 1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένος φρέσκος μαϊντανός
  • 1 κουταλιά της σούπας φρέσκα ψίχουλα ψωμιού
  • Φρέσκος κλασικός μαϊντανός, για τη γαρνιτούρα

Προετοιμασία

Σε αντικολλητικό μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το ελαιόλαδο σε χαμηλή φωτιά.

Προσθέστε το ψιλοκομμένο κρεμμύδι και μαγειρέψτε το αργά, σκεπασμένο για 5 λεπτά, ή έως ότου γίνει μαλακό και διάφανο.

Προσθέστε τις ντομάτες, έπειτα μαγειρέψτε τις, χωρίς καπάκι, για 20 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά έως ότου γίνει πηχτό και παχύρρευστο.

Σε ένα μεγάλο τηγάνι, ζεστάνετε το λάδι, έπειτα προσθέστε το βούτυρο σε μεγάλη θερμοκρασία. Αφού λιώσει και κάψει, προσθέστε τα χτένια στο τηγάνι και τηγανίστε τα σε μεγάλη θερμοκρασία για 2 λεπτά σε κάθε πλευρά.

Βγάλτε τα και στραγγίστε το λάδι που περισσεύει με τσαλακωμένο χαρτί κουζίνας.

Αφού απομακρύνετε το τηγάνι από τη φωτιά, προσθέστε το σκόρδο στο καυτό τηγάνι και ανακατέψτε.

Προσθέστε τον μαϊντανό και ψίχουλα ψωμιού και ανακατέψτε καλά.

Για να σερβίρετε, φτιάξτε ένα μικρό λοφάκι από την ντομάτα στο κέντρο κάθε πιάτου και τοποθετήστε πέντε χτένια γύρω του. Ολοκληρώστε με το μείγμα του σκόρδου από πάνω και σερβίρετε αμέσως αφού γαρνίρετε το πιάτο με τα φύλλα μαϊντανού.