TEFAL CLIPSOMINUT' PERFECT 7.5L P4624831

CLIPSOMINUT' PERFECT 7.5L P4624831 Το τέλειο μαγείρεμα έγινε παιχνίδι

Τέλειο μαγείρεμα με ακρίβεια λεπτού.

ClipsoMinut'® Perfect, η χύτρα ταχύτητας από ανοξείδωτο ατσάλι που μαγειρεύει έως 2 φορές πιο γρήγορα*. Με αρκετά μεγάλη χωρητικότητα για όλη την οικογένεια και ελαφρύ πρακτικό σχεδιασμό, είναι η τέλεια λύση για πεντανόστιμα γεύματα, εύκολα και γρήγορα.  

Ετοιμάζετε γρήγορα & εύκολα διάφορα πιάτα

Η χύτρα ταχύτητας ClipsoMinut'® Perfect είναι η γρήγορη, εύκολη λύση για άψογο αποτέλεσμα. Από κρέας και ψάρι μέχρι λαχανικά και ακόμα και επιδόρπια, η ClipsoMinut'® Perfect τα κάνει όλα, έως δύο φορές πιο γρήγορα*. Κατασκευασμένη από ανοξείδωτο ατσάλι για μεγάλη διάρκεια ζωής και με 10ετή εγγύηση για τον ανοξείδωτο κάδο, είναι 30% πιο ελαφριά σε σχέση με μια συμβατική χύτρα ταχύτητας. Με 7,5L χωρητικότητα είναι ιδανική για την φροντίδα όλης της οικογένειας. Ανοίγει και κλείνει εύκολα με ένα χέρι και διαθέτει σύστημα ελέγχου του μαγειρέματος με αποσπώμενο χρονόμετρο που ξεκινά αυτόματα όταν επιτευχθεί η κατάλληλη θερμοκρασία ενώ σας ειδοποιεί όταν τελειώσει, απαλλάσσοντάς σας από τη διαδικασία της συνεχούς επίβλεψης.
Βασικά
  • ΕΛΕΓΧΟΣ

    Εξοπλισμένο με ενσωματωμένο αισθητήρα, το αποσπώμενο χρονόμετρο ξεκινά αυτόματα την αντίστροφη μέτρηση στην κατάλληλη θερμοκρασία και σας ενημερώνει όταν το φαγητό είναι έτοιμο.

  • TAXYTHTA

    Μαγειρεύει έως 2 φορές πιο γρήγορα σε σύγκριση με μια απλή κατσαρόλα.

  • ΠΡΑΚΤΙΚΗ

    Είναι κατά 30% πιο ελαφριά σε σύγκριση με μια χύτρα Clipso®+ παρόμοιας χωρητικότητας

  • ΕΥΚΟΛΙΑ

    Ανοίξτε και κλείστε τη χύτρα ταχύτητάς σας πολύ εύκολα, με το ένα χέρι.

  • ΔΙΑΤΗΡΗΣΗ ΒΙΤΑΜΙΝΩΝ

    Περισσότερη απο +80% διατήρηση της βιταμίνης C στα φαγητά σας με την ClipsoMinut, σε σχέση με μια απλή κατσαρόλα. 

  • ΑΣΦΑΛΕΙΑ

    Απόλυτη εμπιστοσύνη στο μαγείρεμα με χύτρα ταχύτητας χάρη στο 5απλό σύστημα ασφάλειας!

  • ΕΓΓΥΗΜΕΝΗ ΔΙΑΡΚΕΙΑ

    Ο κάδος απο ανοξείδωτο ατσάλι καλύπτεται από 10-ετή εγγύηση.

Χαρακτηριστικά
Σύστημα ανοίγματος/κλεισίματος Σύστημα καμπύλωσης  
Pot material Ανοξείδωτο ατσάλι  
Πηγή θερμότητας ΕΠΑΓΩΓΙΚΗ ΕΣΤΙΑ - ΑΕΡΙΟΥ - ΗΛΕΚΤΡΙΚΗ - ΚΕΡΑΜΙΚΗ - ΑΛΟΓΟΝΟΥ  
Εσωτερική επίστρωση/φινίρισμα ΜΑΤ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ  
Εξωτερική επίστρωση/φινίρισμα ΓΥΑΛΙΣΤΕΡΟΣ ΑΝΟΞΕΙΔΩΤΟΣ ΧΑΛΥΒΑΣ  
Χωρητικότητα δοχείου 7.5  L
Αριθ. προγραμμάτων μαγειρέματος 1  
Έξυπνο Χρονόμετρο    
Τύποι λαβών κατσαρόλας Σταθερό  
Αριθ. συσκευών ασφαλείας 5  
Σύστημα παροχής ατμού Μαλακό  
Δείκτης πίεσης    
Πλύσιμο στο πλυντήριο πιάτων    

Οδηγίες & Εγχειρίδια
Συχνές ερωτήσεις
Μπορείτε να ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας όταν έχει κρυώσει και έχει ελαττωθεί η εσωτερική πίεση [όταν ο δείκτης ασφάλισης ή ο δείκτης πίεσης (ανάλογα με το μοντέλο) έχει κατεβεί εντελώς].
Μπορείτε να χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας για μαγείρεμα στον ατμό. Είναι μια υψηλής ποιότητας μέθοδος μαγειρέματος, για παράδειγμα, λαχανικών: διατηρεί τις βιταμίνες και τα θρεπτικά συστατικά. -Μην χρησιμοποιείτε ποσότητα υγρού άνω των 750 ml (6 ποτήρια). -Χρησιμοποιείτε το καλάθι ατμού. Το τοποθετείτε στο τρίποδο ή το κρεμάτε από τις προεξοχές στο τηγάνι (ανάλογα με το μοντέλο) και προσέχετε ώστε τα τρόφιμα να μην εμβαπτίζονται στο νερό.
Μην αφήνετε τρόφιμα στη χύτρα ταχύτητας πριν και μετά το μαγείρεμα. Βάζετε το μαγειρεμένο φαγητό στο ψυγείο, σε κλειστό δοχείο.
Ελέγξτε: -το χρόνο μαγειρέματος, -αν η πηγή θερμότητας έχει ρυθμιστεί σε επαρκώς υψηλή τιμή μετά την επίτευξη της πίεσης λειτουργίας, -τη σωστή θέση της βαλβίδας ρύθμισης της πίεσης, -την ποσότητα του υγρού.
Ο χρόνος μαγειρέματος με χύτρα ταχύτητας μπορεί να είναι έως και 3 φορές μικρότερος σε σύγκριση με το μαγείρεμα σε συμβατική κατσαρόλα. Αρχίστε με τις συνταγές στο βιβλίο συνταγών/οδηγιών που συνοδεύει τη χύτρα σας. Αφού κατανοήσετε τις βασικές αρχές, μπορείτε να τις εφαρμόσετε σε άλλες συνταγές. Μην ξεχνάτε ότι πρέπει να προσθέτετε τουλάχιστον 250 ml (2 ποτήρια) υγρού.
Υπάρχουν 2 μέθοδοι: Αργή απελευθέρωση - περιστρέψτε βαθμιαία τον επιλογέα προγράμματος στη θέση ατμού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για βραστά, λαχανικά, μεγάλα κομμάτια κρέατος και εδέσματα ψαριού. Γρήγορη απελευθέρωση - τοποθετήστε τη χύτρα κάτω από βρύση με τρεχούμενο κρύο νερό κατευθύνοντας τη ροή του νερού πάνω στο μεταλλικό τμήμα του καπακιού. Αυτή η μέθοδος χρησιμοποιείται για φαγητά με βάση τα υγρά, όπως σούπες, ρύζι, ζυμαρικά, πουτίγκες γάλακτος, κρέμες με αυγό, μείγματα κέικ και πουτίγκας, συνταγές που περιλαμβάνουν ρύζι ή ζυμαρικά και συνταγές με μεγάλη περιεκτικότητα σε υγρό, ώστε να αποφευχθεί η εκτόξευση του υγρού από τη βαλβίδα ατμού μαζί με τον ατμό όταν απελευθερώνετε τη βαλβίδα ρύθμισης πίεσης. Όταν είναι κατεβασμένος ο δείκτης πίεσης, τότε έχει εκτονωθεί όλη η πίεση.
Χρησιμοποιείτε πάντοτε τουλάχιστον 250 ml υγρού.
Η απουσία πίεσης είναι φυσιολογική κατά τα πρώτα 5 λεπτά. Η θερμοκρασία της χύτρας ταχύτητας εξακολουθεί να αυξάνεται. Αλλά, εάν δεν έχει αναπτυχθεί πίεση μετά τα πρώτα 5 έως 10 λεπτά, ελέγξτε αν:
• η φλόγα είναι αναμμένη και η πηγή θερμότητας είναι ρυθμισμένη στη μέγιστη τιμή,
• έχει κλείσει σωστά το καπάκι,
• έχει τοποθετηθεί σωστά το λάστιχο και δεν είναι βρώμικο ή παραμορφωμένο,
• υπάρχει αρκετό νερό στο δοχείο: τουλάχιστον 250ml (2 ποτήρια),
• έχει ρυθμιστεί σωστά ο διακόπτης πίεσης (ανάλογα με το μοντέλο),
• είναι μπλοκαρισμένος ο δείκτης ασφάλισης ή ο δείκτης πίεσης (ανάλογα με το μοντέλο),
σε κάθε περίπτωση, ανατρέχετε στο φυλλάδιο οδηγιών της χύτρας ταχύτητας.
Χρησιμοποιείτε κατάλληλες πηγές θερμότητας. Ανατρέξτε στις οδηγίες χρήσης σχετικά με την καταλληλότητα των πηγών θερμότητας. Μοντέλα με την αποκλειστική βάση Diffusal της εταιρείας μας αποδίδουν εξαιρετικά σε κάθε τύπο επιφανειών μαγειρικής, συμπεριλαμβανομένων των επαγωγικών εστιών. Χρησιμοποιείτε εστία με διάμετρο ίση ή μικρότερη από εκείνη της βάσης της χύτρας ταχύτητας.
• Η χύτρα ταχύτητας έχει υπερπληρωθεί.
• Η θερμότητα είναι υπερβολική.
• Ο ρυθμιστής πίεσης, ο δείκτης ασφάλισης ή η διάταξη ασφαλείας έχει μπλοκάρει εξαιτίας πλημμελούς συντήρησης και αποτρέπει την κανονική λειτουργία.
Προτού ανοίξετε τη χύτρα, βεβαιωθείτε ότι έχετε απελευθερώσει όλο τον ατμό και ότι έχει κατέβει ο δείκτης ασφαλείας. Εάν είστε βέβαιοι ότι έχει απελευθερωθεί όλος ο ατμός, τραντάξτε το προϊόν και ελέγξτε αν κατέβηκε ο δείκτης ασφάλισης ή ο δείκτης πίεσης (ανάλογα με τα μοντέλα). Εάν όχι, τοποθετήστε τη χύτρα κάτω από κρύο νερό και προσπαθήστε ξανά να την ανοίξετε.
Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κατσαρόλα ως ένα τεράστιο βαθύ τηγάνι ή ως κατσαρόλα. Για το συγκεκριμένο σκοπό μπορείτε να αγοράσετε γυάλινο καπάκι για τη χύτρα ταχύτητας
Μπορείτε να μαγειρέψετε ουσιαστικά τα πάντα σε μια χύτρα ταχύτητας: Μπορείτε να μαγειρέψετε σούπες, κρέας, ψάρι και λαχανικά και να δημιουργήσετε επίσης πεντανόστιμα γκλυκίσματα. Για ολοκληρωμένες ιδέες συνταγών ανατρέξτε στο βιβλίο συνταγών της χύτρας ταχύτητας ή στον δικτυακό τόπο της εταιρείας.
Σβήστε την πηγή θερμότητας. Αφήστε τη χύτρα ταχύτητας να κρυώσει. Αφού ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας, ελέγξτε αν έχει διαφύγει όλος ο ατμός και αν ο δείκτης ασφάλισης είναι στη σωστή θέση (ανάλογα με το μοντέλο). Ελέγξτε και καθαρίστε όλα τα λειτουργικά μέρη και την κατάσταση του λάστιχου. Εάν το πρόβλημα επιμείνει, πηγαίνετε τη χύτρα ταχύτητας (όλα τα μέρη της) σε ένα συνιστώμενο κέντρο επισκευής.
Οι περισσότερες χύτρες ταχύτητας διαθέτουν τη ρύθμιση 1. για τρόφιμα όπως λαχανικά και τη ρύθμιση 2. για κρέατα και κατεψυγμένα τρόφιμα.
Το μαγείρεμα αρχίζει όταν η βαλβίδα ρύθμισης της πίεσης επιτρέπει τη σταθερή απελευθέρωση ατμού με σταθερό θόρυβο σφυρίγματος. Στο σημείο αυτό, χαμηλώστε την ένταση της εστίας και υπολογίστε τον χρόνο μαγειρέματος που αναφέρεται στη συνταγή. Με μια χύτρα Nutricook, ένας δεύτερος ήχος κουδουνίσματος σάς προειδοποιεί να χαμηλώσετε την ένταση της εστίας για να ολοκληρώσετε το μαγείρεμα με ήπιο ατμό.
Η αύξηση της πίεσης θα διαρκέσει περισσότερο, αλλά ο χρόνος μαγειρέματος θα είναι ίδιος (μόλις ενεργοποιηθεί η βαλβίδα λειτουργίας).
Το καλάθι πρέπει να χρησιμοποιείται υποχρεωτικά κατά το μαγείρεμα με ατμό. Μπορείτε να επιλέξετε αν θα το χρησιμοποιήσετε κατά τον βρασμό.
Για μαγείρεμα απευθείας στο σκεύος, να προσθέτετε πάντοτε ελάχιστη ποσότητα υγρού ή τουλάχιστον ίση με 2 ποτήρια (25 cl ή 8,8 UK fl oz).
Για μαγείρεμα στον ατμό, προσθέστε 75 cl (26 UK fl oz) νερού στον πάτο του σκεύους.
Μέγιστη πλήρωση: μη γεμίζετε τη χύτρα ταχύτητας πάνω από τα 2/3 του ύψους του σκεύους.
• Προσοχή: αν η χύτρα ταχύτητας θερμανθεί χωρίς να περιέχει υγρό, θα πρέπει να την φέρετε για έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο κέντρο εξυπηρέτησης.
Ζεστό νερό και σαπούνι αρκεί για το σωστό καθαρισμό όλων των εξαρτημάτων. Η κατσαρόλα από ανοξείδωτο ατσάλι μπορεί να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων. Το λάστιχο, η βαλβίδα ρύθμισης πίεσης και οι διατάξεις ασφαλείας πρέπει να καθαρίζονται και να ελέγχονται ξεχωριστά ύστερα από κάθε χρήση ώστε να διασφαλίζεται η ασφαλής λειτουργία της χύτρας ταχύτητας κατά την επόμενη χρήση της. . Το καπάκι μπορεί επίσης να πλένεται στο πλυντήριο πιάτων αφού αφαιρεθούν ο πίνακας ελέγχου και το λάστιχο από αυτό (ανάλογα με τα μοντέλα). Μην βάζετε χύτρες ταχύτητας αλουμινίου στο πλυντήριο πιάτων.
Για τα μοντέλα αλουμινίου επαναλαμβάνετε τη διαδικασία «χρήσης για πρώτη φορά» με μαγειρική σόδα (ανατρέξτε στις οδηγίες σας). Για μοντέλα από ανοξείδωτο ατσάλι, καθαρίζετε το δοχείο με σύρμα καθαρισμού και ειδικό καθαριστικό Μην χρησιμοποιείτε ποτέ χλωρίνη.

Το λάστιχο πρέπει να αντικαθίσταται μία φορά το χρόνο. Αν η αυτόματη χύτρα δεν παράγει πίεση ή ο ατμός διαφεύγει από το καπάκι, βεβαιωθείτε ότι το λάστιχο έχει τοποθετηθεί σωστά.
• Αντικατάσταση του λάστιχου για τα μοντέλα με λαβή καπακιού (Cocotte minute; authentique ή Actua):
Αφαιρέστε το παλιό λάστιχο και βεβαιωθείτε ότι η βάση του λάστιχου είναι καθαρή. Τοποθετήστε το καινούριο λάστιχο πιέζοντας με τα δάχτυλά σας μέχρι να το εισάγετε στη θέση του. Μην χρησιμοποιείτε αντικείμενα για να αποφύγετε βλάβη του λάστιχου.

• Αντικατάσταση του λάστιχου για τα άλλα μοντέλα:
Αφαιρέστε το παλιό λάστιχο και αντικαταστήστε το με το καινούριο.



189-1
189-2

Αναποδογυρίστε το καπάκι πάνω από το σκεύος. Γυρίστε προς τα κάτω τα χερούλια, αν το επιτρέπει το μοντέλο σας.
Ναι, συνιστάται ο καθαρισμός του στεγανωτικού του καπακιού κάθε φορά μετά το μαγείρεμα με σφουγγάρι και καθαριστικό υγρό, και την εσοχή του για τα μοντέλα με αποσπώμενο στεγανωτικό.
Στην περίπτωση αποσπώμενων στεγανωτικών, βεβαιωθείτε ότι η ένδειξη «lid side» βρίσκεται έναντι του καπακιού, όταν τα επανατοποθετείτε.
Ποτέ μην τοποθετείτε τον χρονοδιακόπτη στο πλυντήριο πιάτων ή κάτω από τη βρύση, καθώς δεν είναι αδιάβροχος.
Ποτέ μην χρησιμοποιείτε καθαριστικά.
Χρησιμοποιήστε μόνο καθαρό στεγνό ύφασμα.
Ελέγξτε αν έχει τοποθετηθεί σωστά το λάστιχο στο εσωτερικό του καπακιού. Βεβαιωθείτε ότι έχει τοποθετηθεί σωστά η ράβδος ασφαλείας ή ο δείκτης πίεσης. Αφαιρέστε και τοποθετήστε ξανά το καπάκι, εάν χρειάζεται.
Μετά την παρέλευση 10 ετών χρήσης, η χύτρα ταχύτητας απαιτεί την προσοχή σας: παρακαλείσθε να την προσκομίσετε για έλεγχο σε εξουσιοδοτημένο κέντρο επισκευής.
Είναι δυνατόν να στριφογυρίζει μέχρι να ξεκινήσει η δημιουργία πίεσης. Δεν είναι κακό αυτό.
Είναι βίδες Torx. Έχουν μια εγκοπή και μπορούν να χρησιμοποιηθούν με επίπεδο κατσαβίδι, οπότε όταν χαλαρώσει μια λαβή ή εάν πρέπει να αλλάξετε τη λαβή, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ένα επίπεδο κατσαβίδι για να τις σφίξετε. Κατσαβίδια Torx μπορείτε να αγοράσετε στα περισσότερα καταστήματα σιδηρικών ή ειδών κατασκευών.
Ελέγξτε εάν υπάρχει κάποια παραμόρφωση, ρωγμή ή βλάβη στο καρβίδιο στη λαβή. Εάν δεν υπάρχει βλάβη, παρακαλούμε να σφίξετε τις βίδες χρησιμοποιώντας ένα επίπεδο κατσαβίδι. Εάν έχει προκληθεί βλάβη, θα πρέπει να αντικαταστήσετε τη λαβή.
Όταν τρόφιμα όπως το ρύζι, που περιέχουν και πρωτεΐνη και υδατάνθρακες, μαγειρεύονται σε υψηλές θερμοκρασίες, τα αμινοξέα και τα σάκχαρα διαχωρίζονται και προκαλούν γκρίζα όψη. Αυτό δεν θα έχει επιπτώσεις στη γεύση και το φαγητό είναι ασφαλές για κατανάλωση.
Οι κηλίδες και τα σημάδια είναι εναποθέσεις μετάλλων στην επιφάνεια του σκεύους, τα οποία περιέχονται φυσιολογικά στο νερό, όπως ασβέστιο, πυρίτιο, μαγνήσιο και σίδηρος. Δεν χρειάζεται να ανησυχείτε για αυτά.
Ελέγξτε τα ακόλουθα:
• Χαμηλώσατε τη θερμοκρασία όταν η βαλβίδα ελέγχου ατμού άρχισε να εκλύει ατμό συνεχόμενα, βγάζοντας συνεχή συριγμό;
• Αφήσατε να φύγει ο ατμός μετά το χρόνο μαγειρέματος;
Εάν αφήσετε τη χύτρα ταχύτητας να εκλύσει ατμό από μόνη της χωρίς αποσυμπίεση, το φαγητό θα συνεχίσει να μαγειρεύεται καθώς η συσκευή θα βρίσκεται υπό πίεση.
Όταν παρέλθει ο χρόνος μαγειρέματος, θα πρέπει να κλείσετε τη θερμοκρασία και να απελευθερώσετε τον ατμό.
Ο χρόνος μαγειρέματος εξαρτάται από τις ποσότητες και το μέγεθος των τροφίμων, καθώς και από τις προσωπικές σας προτιμήσεις.
Αυτό είναι φυσιολογικό κατά τα πρώτα λίγα λεπτά.
Εάν συνεχιστεί, επιλέξτε το πρόγραμμα έκλυσης ατμού και περιμένετε για τον δείκτη πίεσης να πέσει πριν ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας.
Καθαρίστε τη βαλβίδα λειτουργίας και την έξοδο ατμού κάτω από τρεχούμενο νερό και ελέγξτε αν  το κλαπέτο της βαλβίδας ασφαλείας κινείται.
1. Πλήρωση της χύτρας: τουλάχιστον 250 ml υγρού, το πολύ στα 2/3 του ύψους της ή ακόμη λιγότερο (ανάλογα με το είδος του φαγητού και τη συνταγή). 2. Κλείσιμο της χύτρας ταχύτητας: όλες οι χύτρες ταχύτητας της εταιρείας μας είναι σχεδιασμένες έτσι ώστε να μην μπορεί να συσσωρευτεί πίεση εάν δεν έχουν κλείσει σωστά. 3. Μαγείρεμα: η χύτρα ταχύτητας πρέπει να τοποθετηθεί σε μια πηγή θερμότητας ρυθμισμένη στη μέγιστη τιμή. Στη συνέχεια, μέσα σε λίγα λεπτά, αναπτύσσει θερμοκρασία άνω των 100°C (110°C έως 120°C, ανάλογα με τον τύπο ή τη θέση της βαλβίδας ρύθμισης της πίεσης). Η βαλβίδα ρύθμισης της πίεσης επιτρέπει τη διαφυγή του ατμού: πρέπει τότε να ελαττώσετε τη θερμοκρασία και να υπολογίσετε το χρόνο μαγειρέματος. Αυτή η λειτουργία καθιστά δυνατή την εξοικονόμηση ενέργειας σε ποσοστό έως 70% σε σύγκριση με το συμβατικό μαγείρεμα σε νερό. 4. Τέλος μαγειρέματος, αποσυμπίεση: όταν συμπληρωθεί ο χρόνος μαγειρέματος, πρέπει να κλείσετε την πηγή θερμότητας και να εκτονώσετε όλο τον ατμό θέτοντας τη βαλβίδα ρύθμισης της πίεσης στη θέση απελευθέρωσης ατμού. Μπορείτε τώρα να ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας. Μπορείτε να επιταχύνετε την απελευθέρωση του ατμού από τη χύτρα ταχύτητας τοποθετώντας την κάτω από τρεχούμενο κρύο νερό.
Εάν διαφεύγει ατμός γύρω από το καπάκι, ελέγξτε αν: έχει κλείσει σωστά το καπάκι, εφαρμόζει σωστά το λάστιχο στο εσωτερικό του καπακιού, είναι βρώμικο το λάστιχο Εάν συμβαίνει αυτό, καθαρίστε το. το λάστιχο είναι σε καλή κατάσταση - μην ξεχνάτε να το αντικαθιστάτε κάθε χρόνο. εξακολουθεί να είναι κατάλληλο το λάστιχο. είναι επαρκής η σύσφιξη στα μοντέλα Authentique. το καπάκι έχει υποστεί ζημίες ή εμφανίζει βαθουλώματα. είναι καθαρά το καπάκι, η βαλβίδα ασφαλείας και ο ρυθμιστής πίεσης. Ελέγξτε μήπως έχει υποστεί ζημίες το χείλος της χύτρας ταχύτητας.
Η χύτρα ταχύτητας διαθέτει διάφορα συστήματα που εγγυώνται απολύτως την ασφαλή λειτουργία. Ασφαλές σύστημα κλεισίματος (ανάλογα με τα μοντέλα): Η χύτρα ταχύτητας διαθέτει σύστημα ασφαλείας που αποτρέπει την παραμικρή αύξηση της πίεσης αν δεν έχει κλείσει εντελώς ή σωστά το καπάκι. Εάν το καπάκι έχει τοποθετηθεί εσφαλμένα, το σύστημα ασφαλείας αποτρέπει την ανύψωση του δείκτη ασφάλισης και συνεπώς τη συσσώρευση της πίεσης. Ασφαλές σύστημα ανοίγματος (ανάλογα με τα μοντέλα): Όταν η χύτρα ταχύτητας είναι υπό πίεση, ο δείκτης ασφάλισης είναι ανυψωμένος αποτρέποντας το άνοιγμά της. Για να μπορεί να κατεβεί ο δείκτης πρέπει να εκτονωθεί η πίεση και μόνο τότε μπορείτε να ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας. Ελέγχετε τη θέση του δείκτη ασφάλισης ή του δείκτη πίεσης (ανάλογα με τα μοντέλα). Πρέπει να βρίσκεται στην κάτω θέση για να ανοίξει η χύτρα. Ασφάλεια με υπερβολική πίεση: εάν φράξει η έξοδος ατμού κατά το μαγείρεμα, τίθενται σε λειτουργία τα συστήματα ασφαλείας υπερβολικής πίεσης: 1) Πρώτο στάδιο: η βαλβίδα ασφαλείας εκτονώνει την πίεση. 2) Δεύτερο στάδιο: το λάστιχο επιτρέπει την εκτόνωση της πίεσης μεταξύ του καπακιού και του δοχείου. 3) Τρίτο στάδιο (ανάλογα με τα μοντέλα): ο δείκτης ασφάλισης ανυψώνεται επάνω από τη λαβή και επιτρέπει την κατακόρυφη εκτόνωση της πίεσης. Για να ανοίξετε τη χύτρα ταχύτητας, αφού κρυώσει εντελώς, πρέπει να μπει στη θέση του ο δείκτης ασφάλισης.
δρομολογήστε τον έλεγχό της από εξουσιοδοτημένο επισκευαστή.
Η συσκευή σας περιέχει πολύτιμα ανακτήσιμα ή ανακυκλώσιμα υλικά. Αφήστε την σε ένα σημείο αποκομιδής αστικών απορριμμάτων της περιοχής σας.
Οι χύτρες ταχύτητας που χρησιμοποιούνται σε εστία αναπτύσσουν περίπου 118°C στο σύμβολο της κότας και περίπου 111°C στο σύμβολο των λαχανικών.
Οι χύτρες ταχύτητας μαγειρεύουν με πίεση 13lb/psi - 0,9 bar για κρέας και 8lb/psi - 0,55 bar για λαχανικά.
Μόνο χωρίς το καπάκι, ιδίως για να ροδίσετε πρώτα τα τρόφιμα.
Το μαγείρεμα αρχίζει όταν η βαλβίδα ρύθμισης της πίεσης επιτρέπει τη σταθερή απελευθέρωση ατμού με σταθερό θόρυβο σφυρίγματος. Στο σημείο αυτό χαμηλώνετε τη φωτιά και υπολογίζετε τον χρόνο μαγειρέματος της συνταγής.
Αναποδογυρίζετε το καπάκι στο δοχείο καθώς αυτό βοηθά στη διατήρηση της διάρκειας ζωής του λάστιχου.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε τουλάχιστον 250ml υγρού στο δοχείο.
• Ελέγξτε αν έχει τοποθετηθεί σωστά το λάστιχο. Ορισμένα μοντέλα διαθέτουν έναν πείρο στο εσωτερικό του καπακιού που ευθυγραμμίζεται με μια μικρή οπή στο λάστιχο. Η εσφαλμένη ευθυγράμμιση του πείρου και της οπής επηρεάζει την πίεση.
• Το λάστιχο ενδέχεται να είναι βρώμικο ή παραμορφωμένο και να πρέπει να αντικατασταθεί. Τα λάστιχα πρέπει να αντικαθίστανται κάθε χρόνο.
• Ελέγξτε αν είναι καθαρή η βαλβίδα ρυθμιστή και δεν έχει φράξει από υπολείμματα φαγητού.
• Ελέγξτε αν το χείλος του δοχείου είναι σε καλή κατάσταση και το δοχείο δεν είναι παραμορφωμένο.
• Η βαλβίδα του ρυθμιστή δεν έχει τοποθετηθεί σωστά ή ο ρυθμιστής δεν είναι στη θέση 1 ή 2 (ανάλογα με τα μοντέλα). Ανατρέξτε στο φυλλάδιο οδηγιών για τη μέθοδο που χρησιμοποιείται στο δικό σας μοντέλο.
• Η θερμότητα είναι πολύ χαμηλή. Χρησιμοποιείτε πάντοτε υψηλή θερμότητα για να αυξήσετε την πίεση στη χύτρα. Αφού γίνει αυτό και έχετε έντονο ρεύμα ατμού, χαμηλώστε την ένταση της εστίας για να εξασφαλίσετε μια ομαλή ροή και αρχίστε να χρονομετράτε από αυτό το σημείο. Όλες οι συνταγές απαιτούν το χαμήλωμα της έντασης της εστίας από τη στιγμή που θα αναπτυχθεί η πίεση.
• Ο δείκτης ασφάλισης έχει κολλήσει. Πρόκειται για ένα δείκτη ασφάλισης ή δείκτη πίεσης (ανάλογα με τα μοντέλα) ο οποίος ανυψώνεται όταν αναπτύσσεται πίεση στο εσωτερικό της χύτρας και πέφτει όταν η πίεση εκτονώνεται. Εάν δεν ανυψώνεται, ενδέχεται να χρειάζεται καθάρισμα. Ανατρέξτε στο φυλλάδιο για οδηγίες καθαρισμού για το συγκεκριμένο μοντέλο.
• Βεβαιωθείτε ότι έχετε τοποθετήσει σωστά το καπάκι.
Παρακαλείσθε να ανατρέξετε στην ενότητα «Εξαρτήματα» του δικτυακού τόπου για να βρείτε εύκολα ό,τι χρειάζεστε για το προϊόν σας.
Βρείτε περισσότερες πληροφορίες στην ενότητα «Εγγύηση» του δικτυακού τόπου.
Η σκόνη αυτή χρησιμοποιείται κατά τη μεταφορά ώστε να μην κολλάει το καπάκι και το λάστιχο. Είναι απόλυτα ασφαλής, αλλά εάν ανησυχείτε μπορείτε να την ξεπλύνετε πριν από τη χρήση.
Η χύτρα ταχύτητας έχει κατασκευαστεί για να διαρκεί και να προσαρμόζεται στην ανάπτυξη της οικογένειά σας.
Η συνιστώμενη ποσότητα σε λίτρα είναι η εξής:
• για 1 έως 4 άτομα: 3 έως 4,5 L
• για 4 έως 6 άτομα: 6 L
• για 6 έως 8 άτομα: 7,5 L έως 8 L
• για 7 έως 10 άτομα: 10 L
Αυτό συμβαίνει επειδή η χύτρα ταχύτητας είναι πολύ γρηγορότερη από το παραδοσιακό μαγείρεμα.
Συνεπώς οι χρόνοι μαγειρέματος πρέπει να ακολουθούνται κατά γράμμα για καλά αποτελέσματα.
Μερικά μοντέλουν έχουν ειδικά προγράμματα για κρεατικά ή λαχανικά, σχεδιασμένα για βέλτιστο μαγείρεμα.
Η χύτρα ταχύτητας επιτρέπει το βρασμό (τα τρόφιμα βυθίζονται σε νερό με ή χωρίς καλάθι) ή το μαγείρεμα στον ατμό (τα τρόφιμα τοποθετούνται στο καλάθι πάνω από τη στάθμη νερού).
Μπορεί επίσης να χρησιμοποιηθεί για τσιγάρισμα ή σωτάρισμα πριν ή μετά το βρασμό με καπάκι, χωρίς όμως να αυξηθεί η πίεση.
Όχι, ο χρονοδιακόπτης έχει σχεδιαστεί για συγκεκριμένη χρήση.
Ρυθμίζει 2 φάσεις μαγειρέματος, υπό πίεση και αργό. Γι' αυτό πρέπει να τοποθετείται στην προκαθορισμένη του θέση πάνω στο καπάκι.
Όχι, σας συνιστούμε κατηγορηματικά να μην χρησιμοποιείτε τη χύτρα ταχύτητας για τηγάνισμα, καθώς θα μπορούσε να προκληθεί βλάβη σε αυτή.